Skip to main content

Recept: Met deze heerlijke vegan shoarma hoef jij nooit meer vlees op je broodje

Hoe meer ik kook met paddenstoelen, hoe meer ik erachter kom dat ze bijna oneindig veelzijdig zijn. Steeds meer mensen komen erachter dat het een uitstekende vleesvervanger is, maar dan moet je ze wel goed klaarmaken! (Voor mijn belangrijkste tip moet je even doorlezen) Of je nu volle bak vegan bent, of gewoon wat minder vaak vlees wilt eten, ik beloof je dat je met dit recept nooit meer naar de slager hoeft om zelf heerlijke shoarma te maken.

Nooit meer kleffe pita

Als je een beetje op mij lijkt, heb je soms gewoon zin in een broodje shoarma. Zelf grijp ik al heel lang niet meer naar het kleffe witte pitaatje met knoflooksaus uit een flesje en ijsbergsla. Als jij nu denkt; WAT IS DAAR NU WEER MIS MEE?! Prima. To each is own. Maar probeer het eens met vers Libanees platbrood of een echte, verse pita, salade van witte kool en wortel, goed kwaliteit zuur erbij, augurken of andere ingelegde groenten, sambal of ingemaakte jalapeño pepertjes voor een beetje vuur en dan je knoflooksaus maken van volle Griekse yoghurt met veel knoflook, een beetje zout en wat fijngesneden munt of koriander. Het knapperige van de kool met het zachte, romige van de saus, pittig, zurig en kruidig.. Geloof me, als je dit hebt geproefd hoef echt geen broodroosterbroodje met Remia en waterige sla meer…

En waarom zou je dan geen vegan shoarma “vlees” in de winkel kopen?

Nou, ten eerste is het gewoon echt niet lekker. Het is droog en smakeloos. Ten tweede wordt steeds duidelijker dat dit soort ultra bewerkte producten onze gezondheid ook niet bevorderen. En dan hebben we het nog niet over de prijs gehad!

Maar de kruiden dan?

Geloof me nou, zelf een kruidenmengsel maken is echt niet veel werk en super lekker. Je kunt met het recept spelen tot het precies naar je zin is! Maak gelijk een aardige hoeveelheid en als je die luchtdicht verpakt kun je hem echt een paar weken bewaren. Je kunt natuurlijk ook een kruidenmix kopen als je echt geen zin hebt in… nou ja… kruiden kopen en ze door elkaar roeren..

Ok… maar paddenstoelen op mijn broodje?

Voor jouw zelfgemaakte shoarma kun je natuurlijk gebruik maken van goede kwaliteit shoarma vlees (nee, echt geen varkensvlees.. dat is op zoveel niveaus fout) maar ik grijp tegenwoordig liever naar paddenstoelen. Voor onderstaand recept kun je in principe werken met de gewone, grijze oesterzwam die je in de supermarkt of bij de groenteboer vindt, maar ik neem het liefste de Gouden Oesterzwam. Deze heeft een mooie, textuur die precies goed is, en heeft daarnaast een wat complexere smaak die je natuurlijk gaat verrijken met kruiden. De kleur werkt ook goed. Hoewel de hele felle gele kleur ervan af gaat bij bereiding, is het eindresultaat mooi goudgeel van kleur. De Gouden oesterzwam vind je niet zomaar in de winkel. Deze kun je zelf eenvoudig kweken door een kit bij me te bestellen, of als je geluk hebt, staat er een goede paddenstoelenkraam op een markt bij jou in de buurt.

Sommige mensen zullen zich nu afvragen hoe de in hun hoofd zachte, soms wat rubberige structuur van oesterzwammen ooit in de buurt kan komen van vlees. Deze mensen zijn nog niet ontwaakt voor de belangrijkste tip die ik iedereen geef voor het bereiden van paddenstoelen. Komtie:

Bak je paddenstoelen altijd eerst droog -dus zonder vet- totdat al het vocht eruit is. Voeg dan pas je olie of (vegan) boter toe.

Maak hier even een mentale notitie van, of tatoeëer het eventueel op je arm. Want dit gaat je leven veranderen.

Ben je klaar om het te proberen? Hier is mijn recept voor vegan shoarma van Gouden Oesterzwam

Benodigd voor twee broodjes:

  • 200 gram verse Gouden Oesterzwam (je kunt ook grijze oesterzwam gebruiken)
  • Een eetlepel (vegan) boter of olie

Voor de kruiden:

  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el peper
  • 1 el (gerookte) paprika
  • 1 el zout
  • 1 tl cayenne peper (meer of minder naar smaak)
  • 1 tl kaneel

Voor de saus:

  • 500 gram Griekse yoghurt of vegan alternatief
  • drie teentjes knoflook, fijngehakt
  • een handje fijngehakte munt en/of koriander
  • zout naar smaak

Bereiding:

Snijd de oesterzwam in reepjes en bak op middelhoog vuur tot er geen vocht meer uit bruist. Voeg nu de olie of (vegan) boter toe en twee of drie eetlepels van je kruidenmengsel. Je kunt tijdens het bakken altijd meer toevoegen naar smaak.

Serveer met lekker vers platbrood, zuur (augurken en/ of andere ingemaakte groenten), ingemaakte jalapeño pepertjes of peperoni (Italiaanse ingelegde pepertjes) en een flinke kwak van je eigen gemaakte knoflook yoghurt. Groot glas bier erbij en een keukenrol om je gezicht na afloop te fatsoeneren.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *